PANNA COTTA
Składniki na 4 porcje/ Ingredients for 4 servings:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku/ 3 teaspoons gelatine powder
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ 1 stick of vanilla or 2 tsp vanilla extract
- 250 ml śmietanki kremówki/ 250 ml cream fondant
- 250 ml mleka/ 250 ml of milk
- 80 g cukru/ 80 g sugar
- 1 łyżka rumu (niekoniecznie)/ 1 tablespoon rum (optional)
- 1 łyżka białego wina (niekoniecznie)/ 1 tbsp white wine (optional)
Przygotowanie/ Preparation:
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka./ Pour the gelatin 2 tablespoons cold water and leave to stand for 5 minutes. The vanilla pod cut in halflengthwise in half and spoon scrape grains.
- Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści./ To the saucepan, pour in the cream of the cream and milk, add sugar, grains of vanilla and half sticks orvanilla extract. Heat, stirring until sugar is dissolved.
- Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści./ Add rum and wine, bring to a boil and quickly set aside from the heat. Add soaked gelatine and stirvigorously for about a minute, until the gelatin is dissolved.
- Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc./ Pour the mixture into 4 cups (125 ml each) or 6 smaller capillaries. Set aside to cool (you can to the Courtwhen it is chilly). After cooling a cup cover with a piece of foil and place in the fridge for concentration, forabout 4-5 hours, or preferably overnight.
- Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą./ In order to facilitate the promotion of dessert with coffee cups, they can be put on the second for hotwater. Expound on dessert plate and serve with fresh fruit or fruit mousse. You can also drizzle maplesyrup, sprinkle with nuts or chocolate.
Mniam, ale później dużo zmywania :(
OdpowiedzUsuńMy mom doing it every week. Grandma and dad are delighted.
OdpowiedzUsuńZmywania tyle co kot napłakał :) bardzo wygodny deser
OdpowiedzUsuń