Słynne na cały świat francuskie rogaliki śniadaniowe. Jest to przepis na najlepsze ciasto francuskie, zktórego można zrobić także inne wypieki, nie tylko rogaliki./ World famous French croissants for breakfast. This is the bestrecipe for puff pastry, with which you canalso do other pastries, not only croissants.
Kruche z zewnątrz, w środku puszyste, warstwowe i mocno pachnące, lekko maślane. Najlepsze z masłem i koniecznie ze słodkim dżemem, np. truskawkowym. / Crisp on the outside, fluffy in the Middle, layered and heavily scented, slightly buttery. Best with butterand necessarily with a sweet jam, for example. Strawberry.
Drożdżowe ciasto francuskie, wcale nie tak skomplikowane jak by się mogło wydawać. Nie jest pracochłonne, wymaga jedynie podążania krok po kroku za etapami procedury jego przygotowania i trochę wolnego czasu na czekanie między kolejnymi krokami. Czas wyrastania ciasta to 2 x po 2 godziny. Pierwsze wyrastanie może trwać od 2 do 24 godzin, zatem ciasto na rogaliki można przygotować wieczorem a rozwałkować, zwinąć rogale i dokończyć wyrastanie rogalików następnego dnia rano. Croissanty lubią zimną kuchnię podczas ich przygotowywania. / Cookie puff pastry, not so complicated as it would seem. It is not labor intensive, requires only follow stepby step the stages of the procedure for its preparation and a little spare time waiting between successivesteps. Time of Proofer is 2 x after 2 hours. The first growth can last from 2 to 24 hours, so the dough forbagels can be prepared in the evening and roll out, roll up croissants and complete growth of croissantsnext morning. Croissants like cold food during their preparation.
Przepis/ Recipe: Marcel Haupois
Swoje rogaliki robiłam z połowy podanych ilości składników. Niektóre wymiary ciasta podane w przepisie zmniejszałam więc o połowę. Wszystkie 7 rogalików zmieściło się na 1 blaszce do pieczenia. Przepis podaję tak jak w oryginale, na 14 - 16 rogalików./ Your croissants did with half the quantity of ingredients. Some of the dimensions listed in the doughrecipe to reduce so halved. All the croissants 7 fit on a paper plate. I've included a recipe just like in theoriginal, on 14-16 croissants.
Składniki, 14 - 16 rogalików/ Ingredients 14-16 croissants:
- 2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży/ 2 tbsp 1 tsp dry yeast
- 70 ml (1/3 cup) of water at room temperature
- 568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)/ 568 g (4 cups) whole wheat flour for baking
- 50 g (1/4 szklanki) cukru/ 50 g (1/4 cup) sugar
- 1 łyżka soli/ 1 tablespoon salt
- 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej/ 250 ml (1 cup) of milk at room temperature
- 250 g niesolonego masła średnio schłodzonego/ 250 g unsalted butter, chilled, on average
- 1 roztrzepane jajko/ 1 beaten egg
Where it came from the idea of croissants?
OdpowiedzUsuńOn Friday began the winter holidays, which is why I decided to do them, to save some time in the next few days, the wounds on the preparation.
OdpowiedzUsuń