Strony

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

Welcome to Food Creative, my little corner of the internet where my ideas come to life. I invite you to browse, discover and dream up new projects with me, whether it be food, fashion, travel or design related. I hope my notebook (my blog) inspires you in your culinary and creative endeavours. My notebook follows me wherever I go, and here it is in digital form – a round up of bits and bobs that inspire me from the web and beyond, as well as snippets of new projects and recipes. Enjoy!

wtorek, 28 stycznia 2014

CIASTECZKA MAŚLANE Z DŻEMEM

Składniki, około 10 - 12 sztuk/ Ingredients about 10-12 pieces:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki/ 1 and 1/3 cup flour
  • 1/2 łyżeczki soli/ 1/2 teaspoon of salt
  • 110 g niesolonego masła/ 110 g unsalted butter
  • 1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar
  • 1 malutkie jajko lub 1/2 dużego/ 1 small egg or 1/2 large
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ 1/2 tsp vanilla extract
  • po 1 łyżce 3 różnych dżemów o jednolitej konsystencji (np. jak u mnie: wiśniowego, z czarnej porzeczki, figowego, ewentualnie: truskawkowego, brzoskwiniowego, malinowego)/1 tablespoon 3 different jams of uniform consistency       (for exampleme: cherryblack currantfigpeach,raspberry or Strawberry).


Przygotowanie/ Preparation:


  • Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty i biały krem (około 5 minut ucierania), następnie dodać jajko i wanilię i razem ubijać przez kolejne 3 minuty aż masa znów będzie puszysta. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąkę w 3 partiach. Jak tylko składniki się połączą wyjąć ciasto i rozpłaszczyć je na placek o średnicy 15 cm. Gdyby ciasto bardzo się kleiło można dodać trochę więcej mąki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę./ Sift flour and mix it with saltMix butter with sugar mixer for cream and white fluffy  (about 5 minutes ofcreaming)then add the egg and vanilla and beat for another  3 minutes until the mass will again be fluffy.Reduce the mixer speed to low and add  the flour in 3 lotsAs soon as the blended ingredientsremovethe dough and flatten  them on the cake with a diameter of 15 cmIf the dough very stick togetheryou can  add alittle  more flourWrap in foil and put in the fridge for an hour.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczki, następnie trochę je spłaszczyć na szerokość około 2,5 cm i wysokość około 1 cm. Układać po 3 obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby dotykały się bokami. Podczas pieczenia ciasto się nieco rozpłaszczy i ciasteczka będą szersze./ Heat the oven to 180 degreesTake a teaspoon of dough and form ballsthen flatten them a bit on thewidth of about 2.5 cm and a height of about 1 cm.  Put the 3 next to each other on a baking tray lined withbaking paperso as to   touch the sidesWhen baking the dough slightly flatten and cookies will be   wider.
  • W każdej kulce zrobić dziurkę końcem drewnianej łyżki lub małym palcem, i napełnić ją odrobiną dżemu (na koniec łyżeczki). W każdym potrójnym ciastku użyć trzech różnych dżemów. Piec przez 15 - 20 minut w środkowej części piekarnika aż ciastka lekko się zrumienią na brzegach./  In each roll to make a hole at the end of a wooden spoon or a small fingerand  fill it with  a touch of Jam(at the end of a teaspoon)Each triple cake use three  different jamsBake for 15-20 minutes in themiddle of the oven until the cookies   are lightly roast on the edges.




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz