- 1 i 1/3 szklanki mąki/ 1 and 1/3 cup flour
- 1/2 łyżeczki soli/ 1/2 teaspoon of salt
- 110 g niesolonego masła/ 110 g unsalted butter
- 1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar
- 1 malutkie jajko lub 1/2 dużego/ 1 small egg or 1/2 large
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/ 1/2 tsp vanilla extract
- po 1 łyżce 3 różnych dżemów o jednolitej konsystencji (np. jak u mnie: wiśniowego, z czarnej porzeczki, figowego, ewentualnie: truskawkowego, brzoskwiniowego, malinowego)/1 tablespoon 3 different jams of uniform consistency (for example, me: cherry, black currant, fig, peach,raspberry or Strawberry).
Przygotowanie/ Preparation:
- Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty i biały krem (około 5 minut ucierania), następnie dodać jajko i wanilię i razem ubijać przez kolejne 3 minuty aż masa znów będzie puszysta. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąkę w 3 partiach. Jak tylko składniki się połączą wyjąć ciasto i rozpłaszczyć je na placek o średnicy 15 cm. Gdyby ciasto bardzo się kleiło można dodać trochę więcej mąki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę./ Sift flour and mix it with salt. Mix butter with sugar mixer for cream and white fluffy (about 5 minutes ofcreaming), then add the egg and vanilla and beat for another 3 minutes until the mass will again be fluffy.Reduce the mixer speed to low and add the flour in 3 lots. As soon as the blended ingredients, removethe dough and flatten them on the cake with a diameter of 15 cm. If the dough very stick together, you can add alittle more flour. Wrap in foil and put in the fridge for an hour.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczki, następnie trochę je spłaszczyć na szerokość około 2,5 cm i wysokość około 1 cm. Układać po 3 obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby dotykały się bokami. Podczas pieczenia ciasto się nieco rozpłaszczy i ciasteczka będą szersze./ Heat the oven to 180 degrees. Take a teaspoon of dough and form balls, then flatten them a bit on thewidth of about 2.5 cm and a height of about 1 cm. Put the 3 next to each other on a baking tray lined withbaking paper, so as to touch the sides. When baking the dough slightly flatten and cookies will be wider.
- W każdej kulce zrobić dziurkę końcem drewnianej łyżki lub małym palcem, i napełnić ją odrobiną dżemu (na koniec łyżeczki). W każdym potrójnym ciastku użyć trzech różnych dżemów. Piec przez 15 - 20 minut w środkowej części piekarnika aż ciastka lekko się zrumienią na brzegach./ In each roll to make a hole at the end of a wooden spoon or a small finger, and fill it with a touch of Jam(at the end of a teaspoon). Each triple cake use three different jams. Bake for 15-20 minutes in themiddle of the oven until the cookies are lightly roast on the edges.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz