Strony

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

Welcome to Food Creative, my little corner of the internet where my ideas come to life. I invite you to browse, discover and dream up new projects with me, whether it be food, fashion, travel or design related. I hope my notebook (my blog) inspires you in your culinary and creative endeavours. My notebook follows me wherever I go, and here it is in digital form – a round up of bits and bobs that inspire me from the web and beyond, as well as snippets of new projects and recipes. Enjoy!

niedziela, 2 lutego 2014

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE/ SALAD WITH TUNA AND EGG IN A SHIRT

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce z awokado i pestkami słonecznika
Salad with tuna and egg in a shirt with avocado and sunflower seeds

Składniki, 2 porcje/ Ingredients 2 servings:
1/2 opakowania mieszanki sałat z roszponką/ 1/2 package salad mixture with corn salad
1/3 puszki tuńczyka/ 1/3 cans of tuna
1/2 dojrzałego dużego awokado/ 1/2 large ripe avocados
3 łyżki pestek słonecznika/ 3 tablespoons sunflower seeds
2 jajka/ 2 eggs
winegret: 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub z agawy lub miodu), sól i pieprz/ Vinaigrette2 tablespoons olive oil extra vergine1 tablespoon of lemon juice2 teaspoons maple syrup(or Agave or honey)salt and pepper
do podania: bagietka/ applicationbaguette

Przygotowanie/ Preparation:
Sałatę wyłożyć do salaterek. Dodać tuńczyka, obrane i pokrojone awokado oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika. Skropić składnikami winegretu i doprawić solą oraz pieprzem, nie mieszać. Na wierzchu ułożyć jajka ugotowane w koszulkach (przepis poniżej), podawać z bagietką./ Put the lettuce into small cups. Add tuna, peeled and sliced avocado and brown on a dry Pan sunflower seeds. Drizzle vinaigrette ingredients and season with salt and pepper, do not mix. On top lay eggs cooked in t-shirts (recipe below), serve with a baguette.

Jajka w koszulkach: do garnka wlać wodę na wysokość około 10 cm, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym./ Poached eggs: pour water into the pot up to a height of about 10 cm, bring to a boil. Reduce heat to a minimum. Break the eggs and pour into small cups. Tilt the dish and carefully dip it in boiling water and then gently pour egg into boiling water. Cook on minimum heat for about 4 minutes. The eggs take a tablespoon of cedzakowa (with holes) and dry with a paper towel.


6 komentarzy:

  1. How long does this salad? Cheyenne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cheyenne if you skip ahead to do it during a 20-minute :)

      Usuń
  2. Hey, I'm allergic to Sunflower. You need to add it if you can substitute pine nuts? :) Inez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, Inez, I'm so sorry. You do not need to add sunflower seeds, but if You will bluefin tuna tasted with nuts, Yes, you can add them.

      Usuń
    2. I do not like nuts with tuna. Generally I don't like groceries. Holly

      Usuń
    3. The taste is not discussed. :P

      Usuń