Strony

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

Welcome to Food Creative, my little corner of the internet where my ideas come to life. I invite you to browse, discover and dream up new projects with me, whether it be food, fashion, travel or design related. I hope my notebook (my blog) inspires you in your culinary and creative endeavours. My notebook follows me wherever I go, and here it is in digital form – a round up of bits and bobs that inspire me from the web and beyond, as well as snippets of new projects and recipes. Enjoy!

niedziela, 12 stycznia 2014

TORT SZWARCWALDZKI W CZEKOLAOWYCH MISECZKACH/ SZWARCWALDZKI CAKE IN CHOCKOLADE CUPS

W tym przepisie pojawiają się wszystkie klasyczne składniki tego wspaniałego ciasta w stylu retro. Tort z kremem i wiśniami podany w czekoladowych miseczkach domowej roboty robi spektakularne wrażenie.

This recipe appear all the classic ingredients of this wonderful cake in retro styleCake with cream andcherries in chocolate cups homemade makes a spectacular impression.












Liczba porcji/ number of servings: 6 
Przygotowanie/ preparation: 45 minut/minutes
Odstawić na/ minutes set aside for: 30 minut/minutes
Gotowanie/ cooking: 30 minut/minutes

Składniki/ Ingredients

Ciasto biszkoptowe/ Sponge cake:

  • 90 g mąki/ 90 g flour
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 teaspoon baking powder
  • 2 jaja/ 2 eggs
  • 125 g cukru/ 125 g sugar
  • 50 g roztopionego masła/ 50 g melted butter 
  • 2 łyżki kakao w proszku/ 2 tablespoons cocoa powder
Czekoladowe miseczki/ Chocolate cups:
  • 400 g gorzkiej czekolady/ 400 g dark chocolate
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego/ 2 tablespoons sunflower or vegetable oil
  • 6 baloników/ 6 balloons
  • 1 koszyczek wiśni (400 g)/ 1 basket Cherry (400 g) *
  • 2 łyżki cukru/ 2 tablespoons sugar
Bita śmietana/ Whipped cream:
  • 300 ml śmietany kremówki/ 300 ml heavy cream
  • 1 łyżka cukru/ 1 tablespoon sugar
Oraz forma do ciasta o średnicy 20 cm./ And form into the dough with a diameter of 20 cm.

Sposób przyrządzania/ Way of preparation:
  1. Rozgrzej piekarnik do 160ºC/ Preheat oven to 160 ° C.
  2. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia./ Mix the flourcocoa and baking powder.
  3. Ubij cukier i jajka na puszystą masę./ Whisk the sugar and eggs and fluffy.
  4. Dodaj najpierw płynne, a następnie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj./ Add liquid firstthen dry ingredients and mix thoroughly.
  5. Wlej masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia./ Pour the mass into a greased and floured oprószonej baking.
  6. Piecz 30 minut lub do momentu, w którym wbity w ciasto patyczek będzie po wyjęciu suchy. Po upieczeniu wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia./ Bake 30 minutes or until the cake will stick pounded out dryAfter bakingremove from the mould andleave to cool.
  7. Nadmuchaj baloniki./ Blow balloons.
  8. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Czekolada powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurz w niej baloniki i ułóż na talerzu wyłożonym folią kuchenną./ Melt the chocolate in a water bathChocolate should be the consistency of thick creamImmerse yourselfin the balloons and arrange on a plate with kitchen foil.
  9. Włóż baloniki do lodówki, żeby czekolada stężała./ Insert balloons into the fridge to chocolate coagulate.
  10. Wydryluj wiśnie i odłóż 6 sztuk do dekoracji./ Remove the cherries and set 6 pieces for decoration.
  11. Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj 100 g cukru i pod przykryciem zagotuj./ Into a saucepan pour 100 ml of wateradd 100 g of sugar and boil under cover.
  12. Dodaj wiśnie i gotuj przez kolejne 10 minut./ Add the cherries and cook for another 10 minutes.
  13. Włóż do lodówki do schłodzenia./ Put in the fridge to cool.
  14. Gdy pierwsza warstwa czekolady na balonikach stężeje, ponownie zanurz je w płynnej czekoladzie i wstaw do lodówki, żeby nowa warstwa czekolady stężała. Prawdopodobnie trzeba będzie podgrzać czekoladę w kąpieli wodnej lub przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej./ When the first layer of chocolate on the cans a spongyimmerse them in a liquid chocolate and put in therefrigerator to a new layer of chocolate coagulateProbably you will need to heat the chocolate in a waterbath or for a few seconds in the microwave.
  15. Gdy ciasto i wiśnie w soku ostygną, pokrój ciasto na duże kawałki i nałóż do czekoladowych miseczek. Udekoruj wiśniami i odrobiną soku./ When cake and cherries in juice cooled offcut the dough into large pieces and apply to the chocolatecupsDecorate with cherries and a touch of juice.
  16. Ubij śmietanę z cukrem i włóż do rękawa cukierniczego./ Whisk the cream with sugar and insert into sleeve confectionary.
  17. Udekoruj każdą miseczkę zawijasem z bitej śmietany, a na wierzch nałóż po wiśni./ Decorate each dish whipped cream on topand slide after.
Droga do sukcesu/ The road to success

Możesz użyć ciasta biszkoptowego ze sklepu i wiśni z puszki./ You can use a sponge cake from the store and cherry with cans.

Podpowiedzi/ Tooltips

Do miseczek czekoladowych użyj zahartowanej czekolady. Czekoladę rozpuść, a następnie podgrzej do temperatury 48ºC . Potem obniż temperaturę masy do 32ºC./ To use the chocolate as chocolate cupsChocolate meltand then Preheat to the temperature of 48 ° c.Then lower the temperature of up to 32 ° c.

Nie zanurzaj balonika w gorącej czekoladzie, bo pęknie i narobi bałaganu./ Do not immerse the bubble in hot chocolatebecause it breaks and is creating quite a mess.

Śmietanę najłatwiej ubić, gdy jest mocno schłodzona. Jeśli w kuchni jest bardzo ciepło, przed ubijaniem wstaw do zamrażalnika również miskę./ The cream are the easiest to beatwhen it is heavily cooledIf your kitchen is very warmbefore tampinginsert into the freezer Bowl also.

Do pokrywania baloników czekoladą użyj niedużej i głębokiej miseczki - dzięki temu będzie można głębiej zanurzyć baloniki./ For the coating of chocolate and small balloons use Bowl-so you will be able to plunge deeper into theballoons.

Do drylowania wiśni możesz użyć słomki do napojów./ For pitting cherries you can use straws to drink.


Bon Appétit!

3 komentarze:

  1. Jak się robi te miseczki z czekolady? Musi byc ta czekolada gorzka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz napompować baloniki, ale nie mogą być bardzo duże, bo zabraknie Ci ciasta do ich wypełnienia. Zamocz baloniki w czekoladzie i ułóż je na talerzykach lub tacy wyłożonej papierem do ciasta. Odstaw na około 10 lub 20 min do lodówki. Gdy czekolada na balonikach stwardnieje możesz ten 'zabieg' powtórzyć, by czekolada tak szybko nie popękała. Na koniec przebij baloniki igłą i powoli spuszczaj z nich powietrze (prawdopodobnie będziesz musiał/a lekko naciskać na balonik).
    Czekolada może być mleczna, ale w efekcie wszystko będzie bardzo słodkie, dlatego też polecam gorzką (tak również radzą w oryginalnym przepisie bez żadnych udoskonaleń)
    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń