Strony

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

A FRESH APPROACH TO ALL THINGS EDIBLE

Welcome to Food Creative, my little corner of the internet where my ideas come to life. I invite you to browse, discover and dream up new projects with me, whether it be food, fashion, travel or design related. I hope my notebook (my blog) inspires you in your culinary and creative endeavours. My notebook follows me wherever I go, and here it is in digital form – a round up of bits and bobs that inspire me from the web and beyond, as well as snippets of new projects and recipes. Enjoy!

czwartek, 9 stycznia 2014

WHERE EAST MEETS WEST. BUNS WITH MEAT.






Gdzie Wschód spotyka się z Zachodem.Bułeczki z mięsem na parze


Cha sui bao, czyli gotowane na parze białe chińskie bułeczki wypełnione pieczoną wieprzowiną przypominają mi czasy przedszkolne. Uwielbiałyśmy z siostrą to lekkie,  jasne ciasto z pysznym, lekko słodkim mięsnym farszem. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. A gdy podamy je z gotowanymi na parze broccolini (możemy je zastąpić brokułami), z przekąski stanie się smacznym daniem.

Liczba porcji: 4 (8 bułeczek podawanych jako danie główne) 
Przygotowanie: 40 minut 
Odstawić na: 75 minut 
Gotowanie: ponad 30 minut



Składniki
Ciasto
  • 160 g mąki i dodatkowa mąka od oprószenia blatu
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 niepełna łyżeczka drożdży 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 ml ciepłej wody

Farsz
  • 140 g drobno pokrojonych resztek pieczonego mięsa
  • 1 młoda cebulka
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego lub czarnego pieprzu

Do gotowania
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 ml bulionu wołowego (lub innego w zależności od mięsa; np. do mięsa z kurczaka użyj rosołu z kury)
  • 500 g broccolini/brokuł
  • 1 łyżka oleju (sezamowego), masła lub oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania
  1. Wymieszaj suche składniki, uformuj kopczyk, pośrodku zrób wgłębienie i włóż do niego mokre składniki.
  2. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.
  3. Włóż do natłuszczonej olejem roślinnym miski i przykryj. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut lub aż ciasto prawie dwukrotnie zwiększy objętość.
  4. Przygotuj nadzienie - pokrój resztki pieczeni w kostkę, marchew w drobną 2 mm kostkę, a cebulkę na cienkie plasterki.
  5. Dodaj przecier, sos sojowy i inne przyprawy, wymieszaj.
  6. Oprósz mąką blat roboczy i dłonie. Podziel ciasto na dwie części.
  7. Pierwszą część ciasta uformuj w gruby wałek.
  8. Pokrój wałek na 4 części i uformuj z każdej kulkę.
  9. Spłaszcz kulkę, tworząc kolisty kształt o rozmiarze dłoni, i nałóż na środek czubatą łyżkę farszu.
  10. Naciągnij ciasto w górę, by skleić je na czubku i zamknąć w środku farsz. Spód bułeczki obtocz w mące, by zapobiec przywieraniu, a potem ułóż bułeczkę na tacy.
  11. Powtórz te czynności z resztą ciasta.
  12. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, układając miejscem sklejenia do dołu.
  13. Rozgrzej olej na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  14. Włóż bułeczki miejscem sklejenia do dołu (jeśli trzeba, możesz to rozłożyć na dwa etapy).
  15. Gdy po kilku minutach bułeczki zarumienią się na spodzie, dodaj bulion i przykryj.
  16. Gotuj 30 minut lub aż usłyszysz syczenie sygnalizujące, że cały bulion wyparował.
  17. Na 10 minut przed końcem przyrządzania bułeczek ugotuj na parze broccolini/brokuły.
  18. Podpiekaj bułeczki jeszcze przez minutę, żeby miały chrupiący spód. Podawaj natychmiast z odrobiną pikantnego sosu chilli i broccolini/brokułami obtoczonymi w odrobinie oleju (sezamowego), masła lub oliwy i oprószonymi solą.
Podpowiedzi
  1. Drugą połowę marchewki możesz ugotować na parze razem z broccolini/brokułami.
  2. Jeśli masz małą patelnię, musisz przyrządzić bułeczki w dwóch etapach, więc potrzebujesz dodatkowych 2 łyżek oleju roślinnego i 500 ml bulionu.
  3. W wersji wegetariańskiej zastąp mięso drobno posiekanymi pieczarkami.

Where East meets West. Buns with meat.


Cha sui baosteamed white Chinese buns filled with roast pork remind me of the early daysRevitalizedus with her sister is a lightlight cake with a deliciousslightly sweet meat stuffingIt's a great way to useleftover foodAnd when we give them with boiled steamed broccolini (you can substitute broccoli)fromsnacks to tasty dish.

Number of servings4 (8 rolls served as a main dish) 
preparation40 minutes 
set aside at: 75 minutes
Cooking: more than 30 minutes

Ingredients 

Dough


  • 160 g of flour and flour from oprószenia table top
  • 1 tbsp milk powder
  • 1 and 1/2 tablespoons sugar
  • 1 tablespoon oil
  • 1 teaspoon instant yeast incomplete
  • 1 teaspoon baking powder
  • a pinch of salt
  • 90 ml of warm water
Stuffing

  • 140 g finely chopped leftover roast meat
  • 1 young onions
  • 1/2 carrot
  • 1 tablespoon tomato puree
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1/2 teaspoon white or black pepper
For cooking

  • 2 tbsp vegetable oil
  • 500 ml beef broth (or another depending on the meatsuch as the meat from the chickenuse chickenbroth)
  • 500 g broccolini
  • 1 tablespoon sesame oilbutter or extra virgin olive oil
Way of preparation

  1. Mix dry ingredientsdeform kopczykMiddle do recess and insert the wet ingredients.
  2. Mix with a spoonthen knead into a smooth dough.
  3. Put into a greased Bowlcover and vegetable oilLeave to ferment for 45 minutesor until the doughalmost twice the increase volume.
  4. Prepare stuffing-slice the leftover roastdicedcarrots in a small 2 mm cubes and onion into thin slices.
  5. Add the pureesoy sauce and other seasoningsstir.
  6. Sprinkle over flour table and handsShare the dough into two parts.
  7. The first part of the dough thick deform the shaft.
  8. Slice the roll into 4 parts and deform with each ball.
  9. Flatten the ballcreating a circular shape of the size of the Palm of your handand put a heapingspoonful of stuffing.
  10. Stretch the dough up to glue them on top and close in the middle of the stuffingBottom buns roll in flourto prevent stickingthen put Scones on a tray.
  11. Repeat these steps with the rest of the dough.
  12. Leave to rise for 30 minutespiling place gluing to the bottom.
  13. Heat the oil in a large frying pan with non-stick coating.
  14. Put buns place gluing to the bottom (if you need toyou can spread out on two stages).
  15. After a few minutes the rolls Brown on the bottomadd the broth and cover.
  16. Cook 30 minutes or until you hear a hissing signal that all the broth evaporated.
  17. For 10 minutes before the end of the preparation of rolls Cook steamed broccolini.
  18. Bake rolls for another minuteto have a crunchy bottomServe immediately with a bit of spicy chilli sauceand broccolini lubricated in a little sesame oilbutter or olive oil and sprinkled with salt.
Tooltips

  1. The other half of the carrots you can cook it by steaming with broccolini.
  2. If you have a small frying panyou will need to prepare cakes in two stagesso you need an additional 2tablespoons of vegetable oil and 500 ml of broth.
  3. A vegetarian versionreplace the meat finely chopped mushrooms.
Bon Appétit!

4 komentarze:

  1. Moja mama skorzystała i obiad był przecudowny.
    fajny blog...zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało. Zachęcam do śledzenia moich kolejnych wpisów, w których umieszczę kolejny przepisy na tak pyszne dania :)
    Przepraszam, ale nie podałaś/eś linku do siebie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. a delicious dinner, thank you for the recipe but only on the rolls, because I can't eat broccolini:)

    OdpowiedzUsuń